tyúkhúsleves

Hagyományos tyúkhúsleves

Recipe by hazaireceptekCourse: FőételCuisine: MagyarDifficulty: Könnyű
Adag

5

Adag
Felkészülési időn

15

minutes
Főzési idő

3

hours 
Kalória

584

kcal
Teljes idő

3

hours 

15

minutes

Hozzávalók

  • 1.5 kg tyúk (farhát, nyak, szárny, láb, fej, alsó káva, zúza, szív, máj, tüdő, vese)

  • 3 db sárgarépa

  • 3 db fehérrépa

  • 1 kis db karalábé

  • 2 db zeller

  • 1 nagy db vöröshagyma

  • 1 db tv paprika

  • 2 csokor petrezselyem

  • só ízlés szerint

  • bors ízlés szerint

  • 15 dkg csigatészta (annyi marék, ahány emberre főzzük)

  • 3.5 l víz (kb.)

Elkészítés

  • A zöldségeket megtisztítjuk. Egy 5 literes edénybe pakoljuk a húsokat és a hagymát. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 3-4 l). Először nagy lángon főzzük, amíg fel nem forr, utána kis lángra vesszük, és sózzuk, borsozzuk. A habját mindig szedegessük le egy szűrővel.
  • A zöldségeket feldaraboljuk és megmossuk. Ha a levesünk elforrta a habját, akkor belepakolhatjuk a zöldségeket és az összekötözött petrezselymet.
    A vége felé kivesszük a petrezselymet, a hagymát és paprikát. Hagyjuk tovább főni a levesünket.
  • Ha megfőtt a leves, akkor kivesszük a tyúk lábát, külön vesszük a zöldségeket és a húsokat. A levét hagyjuk egy kicsit leülepedni, majd finom szűrőn átszűrjük. Az edény alján hagyjunk két merőkanálnyi levest.
  • A maradék levest egy kis edénybe felforraljuk, és kifőzzük benne a tésztát. Ha megfőtt a tészta, nem szűrjük le, hanem lefedjük egy fedővel, és hagyjuk állni 20 percig. A levest a hússal, a zöldségekkel és a tésztával tálaljuk.