Kakaós csiga
Course: DesszertCuisine: MagyarDifficulty: KönnyűAdag
4
AdagFelkészülési időn
30
minutesFőzési idő
20
minutesKalória
1052
kcalTeljes idő
50
minutesHozzávalók
- Tészta:
0.5 kg finomliszt
2.5 dkg friss élesztő
1 db tojássárgája
1 db tojás
2.5 dl tej
4 ek cukor (csapott)
7 dkg vaj
1 csipet só
- Töltelék:
100 g cukrozatlan kakaópor
100 g porcukor
100 g vaj
Elkészítés
- A lisztet, a csipet sót, cukrot és az elmorzsolt élesztőt összemorzsoljuk, majd beletesszük az egész tojást és a plusz egy tojássárgáját, és jól összegyúrjuk.
Hozzáadjuk a tejet, és végül a szobahőmérsékletű vajat is. - Tovább dagasztjuk. A tészta nyúlós-ragadós lesz,nem kell megijedni pont ilyennek kell lennie.
- Meleg helyen, konyharuhával letakarva nagyjából egy óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra és vékonyra nyújtjuk.
A kinyújtott tésztát alaposan bekenjük olvasztott vajjal. Ne sajnáljuk a vajat, ettől lesz jó ragacsos. - A vajra rászórjuk a cukrozott kakaóport.
Ismét vajat spriccelünk rá, most nem kell sok, csak az a cél, hogy tekerés közben ne szaladjon szét a kakaópor. - Közepesen feltekerjük a tésztát. Ne legyen túl laza, de ne is legyen teljesen szoros. 4-5 centis darabokra felszeleteljük.
- Ezeket hagyjuk még 20 percig kelni, a tetejüket lekenjük tejjel, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb.20 perc alatt készre sütjük.
- Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral. Frissen, langyosan, hidegen és másnap, mindenhogyan finom! Jó étvágyat!