gulyásleves

Gulyásleves

Recipe by hazaireceptekCourse: FőételCuisine: Magyar
Adag

4

Adag
Felkészülési időn

15

minutes
Főzési idő

3

hours 
Kalória

352

kcal
Total time

3

hours 

15

minutes

Hozzávalók

  • A leveshez
  • 60 dkg marhalábszár

  • 30 dkg vöröshagyma

  • 2 nagy db sárgarépa

  • 1 nagy db fehérrépa

  • 1 kis db zeller

  • 40 dkg burgonya (tisztított)

  • 1 ek fűszerpaprika (csapott, édesnemes)

  • 0.5 ek csípős fűszerpaprika

  • 1 ek só (csapott)

  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény

  • 2 db babérlevél

  • 1 teáskanál fekete bors (frissen őrölt)

  • 1 kis db paradicsom

  • 1 db tv paprika

  • 3 gerezd fokhagyma (magyar)

  • 2 ek sertészsír (mangalica)

  • 0.5 csokor petrezselyem

  • 5 db zellerlevél

  • 2.5 l víz

  • A csipetkéhez
  • 1 db tojás

  • 80 g finomliszt

  • 1 teáskanál só

Elkészítés

  • A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd kockára vágjuk.
  • A zsírt felhevítjük, megdinszteljük a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
  • Ha kellőképp fonnyadt a hagyma hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát és a babérlevelet.
    Fedővel lefedve körülbelül 90 percet főzzük(vizet nem szükséges hozzáadni,enged annyi vizet a hús,hogy saját levében főzzük!).Ezután bele tesszük a zöldséget: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2l -2.5 l vízzel.
  • Letakarva további 50 percet főzzük. Amég fő, elkészítjük a csipetkét. A tojást felverjük, hozzáadjuk a sót és a lisztet. Addig gyúrjuk, még rugalmas tésztát nem kapunk(ha túl lágy a tészta, adhatunk hozzá egy kis lisztet). Ezután egy lisztezett tálba bele csipkedjük a tésztánkat. Ha letelt a további 50 perc, ellenőrizzük, hogy megpuhultak-e a zöldségek illetve a hús.
  • Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.

Megjegyzések