Gulyásleves
Course: FőételCuisine: MagyarAdag
4
AdagFelkészülési időn
15
minutesFőzési idő
3
hoursKalória
352
kcalTotal time
3
hours15
minutesHozzávalók
- A leveshez
60 dkg marhalábszár
30 dkg vöröshagyma
2 nagy db sárgarépa
1 nagy db fehérrépa
1 kis db zeller
40 dkg burgonya (tisztított)
1 ek fűszerpaprika (csapott, édesnemes)
0.5 ek csípős fűszerpaprika
1 ek só (csapott)
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
2 db babérlevél
1 teáskanál fekete bors (frissen őrölt)
1 kis db paradicsom
1 db tv paprika
3 gerezd fokhagyma (magyar)
2 ek sertészsír (mangalica)
0.5 csokor petrezselyem
5 db zellerlevél
2.5 l víz
- A csipetkéhez
1 db tojás
80 g finomliszt
1 teáskanál só
Elkészítés
- A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd kockára vágjuk.
- A zsírt felhevítjük, megdinszteljük a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
- Ha kellőképp fonnyadt a hagyma hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát és a babérlevelet.
Fedővel lefedve körülbelül 90 percet főzzük(vizet nem szükséges hozzáadni,enged annyi vizet a hús,hogy saját levében főzzük!).Ezután bele tesszük a zöldséget: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2l -2.5 l vízzel. - Letakarva további 50 percet főzzük. Amég fő, elkészítjük a csipetkét. A tojást felverjük, hozzáadjuk a sót és a lisztet. Addig gyúrjuk, még rugalmas tésztát nem kapunk(ha túl lágy a tészta, adhatunk hozzá egy kis lisztet). Ezután egy lisztezett tálba bele csipkedjük a tésztánkat. Ha letelt a további 50 perc, ellenőrizzük, hogy megpuhultak-e a zöldségek illetve a hús.
- Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.