Fánk

Recipe by hazaireceptekCourse: Desszert, MagyarCuisine: MagyarDifficulty: Könnyű
Adag

4

Adag
Felkészülési időn

5

minutes
Főzési idő

15

minutes
Kalória

943

kcal
Teljes idő

20

minutes

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt

  • 1 kávéskanál só

  • 2.5 dkg élesztő

  • 3 dl tej

  • 4 ek cukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 db tojássárgája

  • 7 dkg margarin

  • 2 ek porcukor

  • 5 dl napraforgó olaj

Elkészítés

  • Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
  • A liszthez hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfuttatott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojássárgáját.
  • Alaposan összegyúrjuk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
    Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.(érdemes a pogácsaszaggatót belisztezni, hogy ne ragadjon bele a tészta.)
  • A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át.Letakarjuk, amég felforrósítjuk az olajat, hogy addig is keljen a tészta.
    Közepes lángon, többször megforgatva aranybarnára sütjük mindkét oldalukat.
  • Vigyázzunk, mert hamar sül.
    Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
    Porcukorral meghintve, bármilyen ízesítésű lekvárral kínáljuk.