Fánk
Course: Desszert, MagyarCuisine: MagyarDifficulty: KönnyűAdag
4
AdagFelkészülési időn
5
minutesFőzési idő
15
minutesKalória
943
kcalTeljes idő
20
minutesHozzávalók
50 dkg finomliszt
1 kávéskanál só
2.5 dkg élesztő
3 dl tej
4 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojássárgája
7 dkg margarin
2 ek porcukor
5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
- Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
- A liszthez hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfuttatott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojássárgáját.
- Alaposan összegyúrjuk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.(érdemes a pogácsaszaggatót belisztezni, hogy ne ragadjon bele a tészta.) - A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át.Letakarjuk, amég felforrósítjuk az olajat, hogy addig is keljen a tészta.
Közepes lángon, többször megforgatva aranybarnára sütjük mindkét oldalukat. - Vigyázzunk, mert hamar sül.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Porcukorral meghintve, bármilyen ízesítésű lekvárral kínáljuk.